Zolder isoleren

Gemiddeld genomen gaat 25 tot 30% van de warmte die u in de woning brengt, via het dak verloren als dit niet geïsoleerd is. Isoleren van het dak of de zoldervloer is dus een goede manier om het warmteverlies in uw woning te beperken en daarmee ook uw energieverbruik terug te dringen. 

Dakisolatie buitenzijde woning

Isolatie van een dak kan vanaf de binnenkant en vanaf de buitenzijde gedaan worden. Bij isolatie aan de buitenzijde moet de bestaande dakbedekking eerst verwijderd worden. Aangezien dit een flinke klus is, wordt dit meestal gedaan in combinatie met de vernieuwing van het dak of dakrenovatie. 

Dakisolatie binnenzijde woning

Dakisolatie vanaf de binnenzijde kan op diverse manieren. Hierbij wordt uitgegaan van een bestaande woning met een niet geïsoleerd dak. De meeste daken zijn gemaakt met houten spanten. Tussen deze spanten of balken kan vrij eenvoudig het isolatiemateriaal worden aangebracht. Bijvoorbeeld glaswol, EPS, PUR, XPS en steenwol. Vervolgens wordt de isolatie weggewerkt achter gipsplaten of houten panelen.  

Zoldervloer isoleren

Naast het isoleren van het dak kunt u ervoor kiezen om de vloer van de zolder te isoleren. Bij zoldervloerisolatie gaat de warmte niet vanaf de onderliggende verdieping via de vloer naar de zolder. Dit betekent dat de zolder zelf geen warmte vasthoudt en misschien zelfs kouder wordt. De warme lucht trekt immers niet langer door naar zolder maar blijft hangen in de ruimte eronder.

Betonnen zoldervloer isoleren

Hoe een zoldervloer het beste te isoleren is, hangt af van de constructie van de vloer. Een betonnen of massieve zoldervloer is te isoleren met drukvaste isolatieplaten. Deze zijn redelijk beloopbaar mits ze niet regelmatig belopen worden. De platen kunnen op de bestaande vloer gelegd worden. Verdere afwerking is dan niet noodzakelijk. Wilt u wel over de vloer kunnen lopen, dan is het verstandig ze af te werken met OSB-plaat of underlayment.

Houten zoldervloer isoleren

Een houten zoldervloer isoleert u door minerale wol tussen de balken of kepers te leggen. Ook andere materialen als hennepvezel of PUR zijn hiervoor geschikt. Het voordeel van minerale wol is dat dit makkelijk op maat te maken is. Om de vloer te kunnen belopen kan deze vervolgens afgewerkt worden met underlayment of OSB-plaat. 

Voordelen zolder isoleren

Door de zolder te isoleren, ontstaat een veel stabieler binnenklimaat. Daarnaast zal het warmteverlies via het dak drastisch beperkt worden, wat een gunstig effect heeft op het energieverbruik van uw woning. 

Heeft u woning dakisolatie, dan is de zolder goed te gebruiken als extra slaapkamer of kantoorruimte. Kiest u voor isolatie van de zoldervloer, dan blijft het koud op zolder. Deze is dan te gebruiken als opslag voor bijvoorbeeld kerstspullen of andere weinig gebruikte artikelen.

Subsidiemogelijkheden bij zolderisolatie

Voor het isoleren van uw zolder kunt u subsidie krijgen. Deze subsidieregeling staat bekend als de ISDE, de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie en energiebesparing. Binnen deze regeling is het mogelijk om subsidie te krijgen voor verschillende isolatiemaatregelen waaronder dakisolatie en isolatie van de zolder- of vlieringvloer.

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Twee belangrijke voorwaarden zijn dat de gebruikte materialen opgenomen zijn op de Maatregelenlijst en dat de uitvoering van de werkzaamheden is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. Alle voorwaarden en meer informatie vindt u hier.