Bodemisolatie

Twee soorten kruipruimte isolatie

Het isoleren van de kruipruimte kan op twee manieren: tegen de onderkant van de vloer of op de bodem van de kruipruimte. Als de vloer van de kruipruimte wordt geïsoleerd, noemen we dat vloerisolatie of kruipruimte isolatie. Komt de isolatie op de bodem te liggen, dan noemen we dat bodemisolatie.
 

Bodemisolatie wordt vaak toegepast als de beschikbare ruimte tussen de bodem en de onderkant vloer 30 tot 50 cm is. Deze ruimte is dan te klein om in te kruipen en isolatiemateriaal aan te brengen. Bodemisolatie wordt daarom vaak in de kruipruimte gespoten. 

Gespoten bodemisolatie

Parels en chips

Een veelvoorkomende manier om bodemisolatie toe te passen is door isolatiechips of isolatieparels te gebruiken. Isolatieparels worden ook wel isolatiekorrels genoemd. Deze parels en chips zijn gemaakt van EPS. EPS staat voor geëxpandeerde polystyreen ook bekend onder de naam piepschuim.  

Chips van EPS zijn groter dan parels en lijken op een 8. Misschien heeft u ze wel eens gezien als vulmiddel in een pakket. De isolerende waarde van chips is lager dan van parels. Voor hetzelfde isolerende effect, heeft u een dikkere laag chips nodig dan van parels. Bij een lage kruipruimte, minder dan 30 cm hoog, worden daarom isolatieparels gebruikt.

De parels of chips komen op de bodem van de kruipruimte te liggen en houden op die manier het optrekkende vocht en de koude uit de bodem tegen. 
 

PUR

Naast EPS is PUR (polyurethaan) ook geschikt als bodemisolatie. Het is vochtbestendig en heeft een hoge isolatiewaarde. Daarnaast is het niet de duurste vorm van bodemisolatie

Subsidie bodemisolatie

Voor het aanbrengen van bodemisolatie in uw woning kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dit is een subsidie die de overheid verstrekt om woningeigenaren te stimuleren om hun woning te verduurzamen. Het bedrag dat u krijgt – in 2022 – is 6 euro per m2. 

Voorwaarden ISDE 

Om in aanmerking te komen voor subsidie op bodemisolatie moet het materiaal dat gebruikt is, opgenomen zijn in de maatregelenlijst Isolatie. Deze maatregelenlijst bevat alle goedgekeurde materialen voor bodemisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, binnen- of buitengevelisolatie, zolder- of vlieringvloer en dakisolatie. Deze lijst kunt u hier vinden.

Daarnaast mag u niet zelf de isolatie aanbrengen. Dit geldt niet alleen voor bodemisolatie maar voor alle isolatiemaatregelen waarvoor subsidie kan worden aangevraagd. De werkzaamheden moet zijn gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. 
 

Schuimbeton als bodemisolatie

Naast EPS of PUR kan ook schuimbeton toegepast worden als bodemisolatie. Hiervoor is het wel nodig om de gehele vloer te verwijderen. Het schuimbeton wordt namelijk op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Op het schuimbeton komt een dekvloer en daarop een eindvloer. Bijna altijd komt op het schuimbeton vloerverwarming te liggen. Dit zorgt voor een aangename temperatuur van de vloer en door de isolerende werking van schuimbeton gaat de warmte niet de kruipruimte in. 

Naast de isolerende werking heeft u met schuimbeton niet langer last van vochtproblemen in de kruipruimte; schimmels, nare luchtjes en tocht zijn verleden tijd.

Advies bodemisolatie en schuimbeton

Wilt u meer weten over schuimbeton als isolatie voor uw kruipruimte? Woodstock is gespecialiseerd in schuimbeton en geeft u graag advies. Wij nodigen u graag uit voor een bezoek aan onze showroom voor een gesprek met een van onze adviseurs. Samen met u kijkt hij wat voor uw situatie de beste oplossing is. Bel voor het maken van een afspraak: 06-28083528.